|
06:33
Den Haag | Fadjr
gebedstijdMiddel 13gebedstijd
Middel 7
06:33
Middel 6
08:37
Middel 5
12:45
Middel 2
14:19
Middel 4
16:37
Middel 3
18:34
Alle gebedstijden
Varkensaroma

Vraag:

Van een niet-moslim vriend heb ik wat kruiden gekregen die een aroma bevatten dat verkregen wordt uit spek (varkensvlees). De ingrediënten lijken echter kunstmatig te zijn en er komen geen delen van het varken in voor. Is het toegestaan om deze specerijen te gebruiken?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Als dit aroma wordt gemaakt van een deel van het varken, dan is het ongetwijfeld Haraam. Allah, de Verhevene, zegt (interpretatie van de betekenis):

“Zeg (o Mohammed): “In datgene wat aan mij is geopenbaard, tref ik niets aan dat verboden is om gegeten te worden door iemand die dat eet, behalve als het om een dood dier gaat of om stromend bloed of om varkensvlees. Voorwaar, dit (d.w.z. dit varkensvlees) is onrein…”

(Soerat al-Ancaam: 145)

Allah heeft varkensvlees verboden omdat het onzuiver en onrein is.

Wanneer het aroma echter kunstmatig wordt geproduceerd en niet gemaakt wordt van varkensvlees, dan is het op zijn minst Makroeh (afgeraden). In dat geval gaat het namelijk om een imitatie van iets wat Allah verboden heeft. Wat de gelovige dient te doen is uit de buurt te blijven van Haraam zaken, deze niet te nuttigen en ook niet op zoek te gaan naar soortgelijk voedsel.

Bovendien kan dat een middel zijn om gewend te raken aan de smaak van varkensvlees, wat het weer gemakkelijker zou maken om het later te eten.

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com