Spieken mag niet, ongeacht de motivatie

14514

Vraag:

Ik heb een vraag over spieken. Ik ken veel moslimvrienden die spieken. Ik heb zelf ook gespiekt en heb anderen geholpen om ook te spieken. Ik weet dat het Haraam is, maar de enige reden waarom ik dit soms doe is omdat mijn familie van mij verwacht dat ik het goed doe op school. En als ik soms niet spiek haal ik lage cijfers. Mijn vrienden hebben dezelfde motivatie om te spieken als ik. Wij willen graag weten hoe we kunnen stoppen met spieken en hoe we om moeten gaan met onze families als we lage cijfers halen en zij hier een groot probleem van maken? We hebben een aantal keer geprobeerd te stoppen met spieken maar dit is ons tot nu toe niet gelukt. Tenslotte, een laatste vraag: mijn vriendin moet een examen thuis afleggen, de lerares heeft haar echter niet verteld dat ze haar werksheets kon gebruiken om haar te helpen. Zij moest van de lerares alleen maar zweren dat ze niemand zou vertellen dat zij het examen thuis mocht afleggen. Mijn vriendin heeft een aantal werksheets gebruikt en maakt zich hier erg zorgen over, omdat ze denkt dat ze gespiekt heeft, ondanks dat de lerares haar niet specifiek heeft laten zweren dat zij niet zou spieken. Zij heeft een goed cijfer gehaald. Wat moeten wij doen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Bedriegen is Haraam, of dit nu in handel is, tijdens examens of in iedere andere vorm. Dit is vanwege de algemene betekenis van de woorden van de Profeet (vrede zij met hem): “Wie bedriegt, behoort niet tot ons.”

(Moeslim)

Sheikh ibn ul-ʿOethaymien zei: “Spieken tijdens een examen is verboden. Het is in feite een grote zonde, vooral als het spieken zorgt voor een aantal dingen in de toekomst, zoals het salaris van iemand of zijn positie, en andere zaken die men nodig heeft om succes te behalen.”

(Fataawa Noer ʿalad-Darb, boekdeel 24, blz.2)

Het is ook niet toegestaan om te spieken om je vader of moeder te plezieren. Het is namelijk niet toegestaan om iemand te plezieren en daarmee Allah ongehoorzaam te zijn, in welke situatie dan ook. Ibn Hibbaan heeft overgeleverd dat ʿAai’shah zei: “De Boodschapper van Allah zei: “Wie de mensen wil plezieren en daarmee Allah ongehoorzaam is, Allah zal ontevreden zijn met hem en ervoor zorgen dat de mensen ontevreden zijn met hem.”

(Sahieh at-Targhieb, boekdeel 2, blz. 271)

Ibn Masʿoed zei: “Je kunt het Welbehagen van Allah niet verkrijgen als je mensen probeert te plezieren en daarmee (juist) de Ontevredenheid van Allah oproept.”

(al-Bayhaqie, Shoeʿab ul-Iemaan, blz. 209)

Ongetwijfeld willen ouders niet dat hun kinderen opgroeien met spieken, of dat zij spieken om een goed cijfer te halen. Zij willen juist dat hun kinderen succes verkrijgen middels hun eigen inspanningen. Degene die wil slagen en goede cijfers wil behalen, dient serieus te zijn, hard te werken en zichzelf na te kijken en niet te spieken. Spieken is iets wat mensen haten en wordt veracht door iedereen. Spieken is het tegenovergestelde van waarheidsgetrouw en eerlijk zijn, en het is verwant aan liegen en valsheid. De verstandige persoon mijdt dit dus.

Zodra een moslim begrijpt dat dit de aard is van spieken tijdens examens, en het voorbeeld navolgt van degenen die hard studeren, dan zal hij deze kwalijke eigenschap herkennen en vermijden.

Wat betreft de leraar die de studente heeft toegestaan om haar examen thuis af te leggen, dit is het verbreken van het vertrouwen die haar is gegeven. Het is ook oneerlijk ten opzichte van de andere studenten die deze kans niet hebben gekregen. We weten het niet zeker, maar al zouden we aannemen dat het systeem dit toestaat, dan is dit een oorzaak geweest die het spieken makkelijker heeft gemaakt voor de studente die hierdoor een hoger cijfer heeft kunnen behalen dat zij in werkelijkheid niet had verdiend.

Sheikh ibn Baaz werd gevraagd over het spieken bij schoolonderzoeken, terwijl de leraar hier bewust van is. Hij zei: “Spieken is net zo Haraam tijdens examens als in transacties. Niemand heeft het recht om te spieken tijdens onderzoeken in welk vak dan ook. En als de leraar hiervan op de hoogte is, dan is hij een partner van de zonde en het verraad.”

(Madjmoeʿ ul-Fataawa ibn Baaz, boekdeel 6, blz. 397)

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com