Verhalen vertellen in de Dacwah

3831

Vraag:

Wat is de regelgeving over het vertellen van verhalen die ik heb gehoord, maar waarvan ik niet weet of ze echt waar zijn? En over het vertellen van verhalen waarvan ik weet dat deze verzonnen zijn?

En wat is de regelgeving met betrekking tot het verhalen van een overlevering, terwijl ik niet weet of het een authentieke of zwakke overlevering is?

Antwoord:

Het is niet toegestaan voor een persoon, een verhalenverteller of iemand die advies geeft om een overlevering te verhalen en deze toe te schrijven aan de Boodschapper (vrede zij met hem) zonder dat hij weet of het authentiek is. Ook is het niet toegestaan voor hem om een overlevering te verhalen, terwijl hij weet dat die zwak is. Wanneer hij echter een zwakke overlevering aanhaalt om de zwakheid ervan openbaar te maken en de mensen hiervoor te waarschuwen, dan is dat juist een verplichting.

Daarnaast moet hij ook geen verhalen vertellen waarvan hij denkt dat het de moeite waard is om te vertellen, zonder dat hij deze heeft gecontroleerd op authenticiteit. Ook dient hij geen verhalen te vertellen waarvan hij weet dat ze verzonnen zijn, omdat dat oneerlijk is en hij daarmee de mensen misleidt.

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien (as-sahwat ul-Islaamiyyah, blz. 105, vraag 5)