Boycot Israëlische producten

17061

Vraag:

Het is niemand ontgaan wat Israël onze broeders en zusters in Gaza heeft aangedaan. Is het voor ons toegestaan om als reactie op dit enorme onrecht producten van bedrijven en winkelketens te boycotten die Israël in haar oorlog steunen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Oorspronkelijk is het toegestaan voor een moslim om producten te kopen van en te verkopen aan een niet-moslim. Maar wanneer blijkt dat de partij met wie jij zaken doet het geld gebruikt om onschuldige mensen te doden, waaronder vrouwen, kinderen en bejaarden, dan is een boycot het minste wat jij kan doen om dit onrecht tegen te gaan.

Toen de metgezel Thoemaamah ibnoe Athaal moslim werd, gaf hij opdracht aan zijn stamleden om geen graan meer te vervoeren naar Mekka als reactie op het geweld dat Qoeraysh bezigde jegens de Islam en de moslims. Pas toen Qoeraysh een brief stuurde naar de Profeet (vrede zij met hem) waarin zij een beroep deden op zijn barmhartigheid, droeg de Profeet Thoemaamah op om de graantoevoer weer op gang te zetten.

Ook toen de grote metgezel cOethmaan ibnoe cAffaan de put van Boedhaacah voor de helft kocht en deze moest delen met een joodse man die de inwoners van Medina heel lang had uitgebuit, besloten de moslims geen water meer te kopen van de joodse man en te wachten totdat het de beurt was aan cOethmaan, zodat ze dan van hem konden kopen.

Met een boycot geeft een moslim een duidelijk signaal af en laat hij zijn verontwaardiging blijken over het onrecht dat Israël bezigt, het terrorisme dat zij bedrijft ten opzichte van onze moslimbroeders en –zusters in het bijzonder en de mensheid in het algemeen. Vooral als blijkt dat een boycot dit soort bedrijven, die Israël in haar agressie steunen, economisch treft. En wie van ons wil op zijn geweten hebben dat hij spullen koopt van een winkelketen die openlijk steun betuigt aan een oorlog tegen onschuldige mensen en van de daken schreeuwt dat ze een winstpercentage hieraan afdraagt?

Een moslim mag nooit in zee gaan met iemand die bloed van onschuldige mensen aan zijn handen heeft of hieraan meewerkt. De Islam verbiedt het zelfs om dreigend met je handen te wijzen naar een ander, laat staan dat je diegene iets aandoet.

En tot slot willen wij zeggen dat het boycotten van dit soort bedrijven niet het einde van de wereld betekent, aangezien er genoeg andere Nederlandse bedrijven zijn die dezelfde of gelijksoortige producten aanbieden en die zich niet inlaten met dit soort wandaden.

Sheikh dr. Rashid Nafi en
Aboe Ismail

9 augustus 2014