Verbreekt zwemmen het vasten?

642

Vraag:

Kan je tijdens het vasten zwemmen als dit voor school is vereist?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

De regelgeving over het zwemmen als vastende hangt af van het volgende:

Wanneer kan je zwemmen als je vast?

Als de zwemmer denkt dat het aannemelijk is dat er geen water door zijn mond of neus zijn maag zal bereiken, hij een goede zwemmer is en kan garanderen dat zijn vasten niet verbroken zal worden. In dit geval is er niets tegen het zwemmen. Het oordeel is hetzelfde als bij het verrichten van de Ghoesl (grote wassing) tijdens het vasten. De geleerden hebben verklaard dat dit is toegestaan, ook al is dit met het doel om af te koelen.

Al-Boekhaarie (moge Allah genadig met hem zijn) heeft gezegd: “Hoofdstuk over het verrichten van Ghoesl tijdens het vasten. Ibn ʿOmar (moge Allah tevreden met hem zijn) maakte zijn kleding nat en droeg deze tijdens het vasten.”

Ash-Shaʿbi betrad zij Hamam (badhuis) tijdens het vasten. En al-Hasan zei: “Er is niets tegen de vastende persoon die zijn mond reinigt en zichzelf verkoelt…en Anas zei: “Ik heb een bad waarin ik mezelf blijf onderdompelen als ik vastende ben.”

Aboe Bakr al-Athram overleverde met zijn keten dat Ibn ʿAbbaas en sommige van zijn metgezellen de hammam betraden  toen hij vastte tijdens de maand Ramadan.

(al-Moeghnie; boekdeel 3, blz. 18)

In Fataawa al-Ladjnat ud-Daa’imah  staat vermeld: “Het is toegestaan gedurende de dag in de Ramadan te zwemmen. Echter dient de zwemmer te voorkomen dat water zijn maag bereikt.”

(Fataawa al-Ladjnat ud-Daa’imah; boekdeel 10, blz. 281)

Sheikh Ibn ʿOethaymien (moge Allah genadig met hem zijn) zei: “ Er is niets mis met de vastende persoon die zwemt. En hij kan zwemmen hoe hij wilt en zichzelf in het water onderdompelen. Maar hij dient voorzichtig te zijn om zoveel mogelijk te voorkomen dat water zijn maag bereikt. Het zwemmen zal de vastende persoon energie geven en hem helpen met het vasten. En alles dat een persoon energie geeft om de bevelen van Allah uit te voeren dient niet geweigerd te worden. Want het is iets dat het gemakkelijk voor de mensen maakt Zijn bevelen uit te voeren. Allah zegt in het vers over het vasten (interpretatie van de betekenis):

“Allah wenst voor jullie gemak en Hij wenst voor jullie geen ongemak. En voltooi het aantal (dagen) en prijs Allah’s Grootheid omdat Hij jullie heeft geleid, zodat jullie Hem dankbaar zijn.”

 (Soerat al-Baqarah:185)

En de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Deze religie is gemakkelijk. En wie zichzelf overbelast in religieuze zaken zal niet in staat zijn op die manier door te gaan.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

En Allah weet het het best.”

Ook zei hij (Sheikh Ibn ʿOethaymien): “Er is niets tegen een vastende persoon die in het water duikt of erin zwemt. Dit omdat dit niet behoort tot de zaken die het vasten verbreken. Het basisprincipes is dat zaken toegestaan zijn totdat er bewijs is die toont dat het afkeurenswaardig (Makroeh) of verboden (Haraam) is. Er is geen bewijs dat zwemmen afkeurenswaardig (Makroeh) of verboden (Haraam) is. Sommige geleereen beschouwen het als afkeurenswaardig zodat niets via de keer keel van de zwemmer bereikt zonder het zich te realiseren.”

(Fataawa Ibn ʿOethaymien; boekdeel 19, blz. 284-285)

Wanneer kan je niet zwemmen als je vast?

Als hij denkt dat het hoogstwaarschijnlijk is dat water zijn maag zal bereiken door het zwemmen, dan is het niet toegestaan voor hem dit te doen. En het is niet toegestaan (Haraam) voor hem om gedurende de dag in de Ramadan te zwemmen. Het bewijs hiervoor is de overlevering van Laqit ibn Sabirah (moge Allah tevreden met hem zijn) die heeft gezegd: “Ik zei: “O Boodschapper van Allah, vertel me over de Woedoe’”. Hij (vrede zij met hem) antwoordde: “Verricht de Woedoe’ goed. Laat het water tussen je vingers en tenen gaan. Overdrijf in het reinigen van de neus, behalve als je vastende bent.”

(Aboe Daawoed en at-Tirmidhie;

sahieh verklaard door Ibn Hadjar en al-Albaanie)

Imam Ahmad gaf aan dat een vastende persoon zich in water mag onderdompelen als hij niet vreest dat het in zijn oren komt.

Al-Hasan en Ash-Shaʿbi beschouwen het als afkeurenswaardig (Makroeh) om jezelf onder de dompelen zodat water niet je oor ingaat.

(al-Moeghnie; boekdeel 3, blz. 18)

Al-Adhraaʿi, één van de ash-Shaafiʿie foeqahaa (rechtsgeleerden) zei: “Als hij weet dat water gewoonlijk zijn maag bereikt als hij zichzelf in water onderdompelt en hij dit niet kan voorkomen, dan is het niet toegestaan (Haraam) voor hem zich onder te dompelen.”

 (Hashiyat aal-Bujayramie; boekdeel 2, blz.74)

De vraag die nu rest is: als hij overdrijft in het reinigen van zijn neus -en ook als hij zichzelf onderdompelt in water en gedurende de dag in de Ramadan zwemt- en water bereikt zijn maag zonder dat hij de intentie had dit te doen, ongeacht hij dacht dat het onwaarschijnlijk was dat water zijn maag zou bereiken, wordt het dan beschouwd als dat zijn vasten verbroken is?

De geleerden verschillen hierover van mening.

De eerste mening is die van de meerderheid van de Hanafie, Maalikie en ash-Shaafiʿie geleerden. Namelijk dat zijn vasten ongeldig is.

De tweede mening is dat het niet ongeldig is. Dit is de mening van enkele van de Taabiʿien en de mening van de Hanbalies. Deze mening had de voorkeur van sheikh Ibn  ʿOethaymien (moge Allah genadig met hem zijn).

(Ash-Sharh al-Moemtieʿ; boekdeel 6, blz. 407)

(Zie:  al-Madjmoeʿ; boekdeel 6, blz 338, al-Moeghnie; boekdeel 3, blz. 18)

Let er ook op om te voorkomen dat de ʿAwrah zichtbaar wordt tijdens het zwemmen. Zwem niet op plaatsen waar mensen hun ʿAwrah tonen. En vat het kijken naar de ʿAwrah van anderen niet licht op.

Islamqa.com