Bij aankomst in Mekka eerst rusten

5350

Vraag:

Ik woon in Jordanië en heb de intentie om de cOemrah te verrichten. Ik zal de (staat van) Ihraam betreden bij de Mieqaat en naar Mekka gaan. Mijn vraag is wanneer ik al-Haraam moet betreden en de rituelen van de cOemrah moet verrichten. Dien ik deze direct te doen of kan ik naar het hotel gaan, douchen, slapen en rusten na het reizen en daarna naar al-Haraam gaan om de cOemrah te verrichten als ik wat meer energie heb? Ik zal mij verder houden aan de voorwaarden van de Ihraam (waaronder het niet dragen van genaaide kleding, parfum, etc.).

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Het behoort tot de Soennah, voor degene die naar Mekka gaat voor de Hadj of cOemrah, direct naar moskee al-Haraam te gaan en de Tawaaf (rondgang om de Kacbah) te verrichten voordat hij naar een andere plaats gaat. Dit vanwege de overlevering waarin cAa’ishah (moge Allah tevreden met haar zijn) zei: “Het eerste dat hij (vrede zij met hem) deed bij het betreden van Mekka was het verrichten van de Woedoe’ en het rondgaan om het Huis.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

An-Nawawie (moge Allah genadig met hem zijn) zei: “De overlevering cAa’ishah is verhaald door al-Boekhaarie en Moeslim. Onze metgezellen zeiden: “Zodra hij (vrede zij met hem) Mekka betreedt, dient hij niet eerst een verblijfplaats te zoeken, zijn kleding te verwisselen of iets anders te doen behalve de Tawaaf. Nog liever dat enkele van de groep met hun bagage en rijdieren blijven, zodat de anderen de Tawaaf kunnen verrichten. Daarna keren zij terug naar hun rijdieren en bagage en zoeken accommodatie.”

(al-Madjmoec; boekdeel 8, blz. 15)

Imam ash-Shaaficie (moge Allah genadig met hem zijn) zei: “We hebben niet vernomen dat als hij Mekka binnenkwam hij ergens stopte tot hij de moskee betrad, zowel voor zijn Hadj als voor zijn cOemrah. En hij deed niets toen hij de moskee had betreden, geen buiging of iets anders, en startte met de rondgang om het Huis (de Tawaaf). Hij deed dit zowel in zijn Hadj als zijn cOemrah.”

(al-Oemm; boekdeel 2, blz. 185)

Het bovenstaande maakt duidelijk dat het Soennah is voor de Moehrim (de pelgrim in staat van Ihraam) om de rituelen te starten als hij al-Haraam bereikt en hiermee het voorbeeld van de Profeet (vrede zij met hem) volgt. Zoals eerder beschreven. En ook omdat een lange tussenpoos een oorzaak kan zijn voor het verrichten van bepaalde daden die verboden zijn in staat van Ihraam.

Echter, als een persoon erg moe is vanwege het een grote afstand reizen en zijn cOemrah uitstelt zodat hij kan uitrusten, dan is hier niets op tegen. Sheikh Ibn ul-cOethaymien (moge Allah genadig met hem zijn) werd gevraagd: “Als een persoon naar Mekka komt, moe is en niet in staat de cOemrah te verrichten tot de volgende dag, wat is hierover dan het oordeel? Is het noodzakelijk de cOemrah te verrichten zodra men moskee al-Haraam bereikt?” Hij antwoordde: “Het is voor de persoon die de cOemrah komt verrichten het beste om de cOemrah te verrichten, zelfs vóór al het andere. En zelfs voordat hij naar zijn accommodatie gaat. Hij dient dus de cOemrah te verrichten omdat dit het doel is (waarvoor hij is gekomen). Maar als hij het uitstelt om te rusten omdat hij vermoeid is, dan is hier niets op tegen en is zijn cOemrah geldig.”

(Madjmoec Fataawa ash-Sheikh; boekdeel 22, blz. 285)

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com