Al-Djaathoem: een wurgende djinn

89577

Vraag:

We horen vaak over een djinn genaamd al-Djaathoem, die op de borst van een persoon gaat zitten (yadjthoem) wanneer hij de gebeden of andere verplichtingen verwaarloost. Staat hier iets over vermeld in de Soennah van de Profeet (vrede zij met hem), of is dit een mythe en een fabel?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Ten eerste is de Djaathoem een Kaboes (nachtmerrie, boze Djinn) die een persoon overvalt in zijn slaap. Ibn ul-Mansoer zei: “Al-Djaathaam of al-Djaathoem is een Kaboes die een persoon in de nacht overvalt. Degene die een persoon overvalt wanneer hij slaapt wordt al-Djaathoem genoemd.”

(Lisaan ul-cArab, boekdeel 12, blz. 83)

Hij heeft ook gezegd: “De Kaboes overvalt de slapende in de nacht. En er werd gezegd dat het een voorteken is van epilepsie. Eén van de taalkundigen zei: “Ik denk niet dat het een Arabisch woord is, het is eerder an-Naydalaan, wat ook wel bekend staat als al-Baroek of al-Djaathoem.”

(Lisaan ul-cArab, boekdeel 6, blz. 190)

Ten tweede kan de ‘Djaathoem’ veroorzaakt worden door een fysieke reden, zoals teveel eten of het innemen van teveel medicijnen, of het kan komen door een djinn die een persoon overweldigt. Het eerste kan behandeld worden door al-Hidjaamah (aderlating) en minder eten. Het laatste kan behandeld worden door middel van de Koran en het reciteren van Adhkaar (gedenkingen) die voorgeschreven zijn in de Islam.

Ibn Siena zei in zijn medische boek, in een hoofdstuk over al-Kaboes: “Het wordt ook al-Khaaniq (de wurger) genoemd, en in het Arabisch wordt het ook al-Djaathoem en an-Naydalaan genoemd.

Al-Kaboes is een kwaal die een persoon voelt wanneer hij in slaap valt en hij zich inbeeldt dat iets zwaars tegen hem aandrukt, hem knijpt en zijn ademhaling beklemt. Vandaar dat hij niet kan praten of bewegen, en hij bijna verstikt omdat zijn luchtwegen worden geblokkeerd. Wanneer dit weggaat, wordt hij meteen wakker. Dit is het voorteken van één van volgende drie dingen: epilepsie, een beroerte of een manie. Dit is het geval wanneer er sprake is van fysieke oorzaken en er geen andere niet-fysieke oorzaak aanwezig is.”

(al-Qanoen)

Hedendaagse artsen beweren hetzelfde. Dr. Hassaan Shamsi Basha heeft al-Kaboes opgedeeld in twee categorieën, namelijk tijdelijke Kaboes en terugkerende Kaboes. Hij zegt dat de eerste vorm veroorzaakt wordt door fysieke oorzaken en dat de tweede vorm veroorzaakt wordt door het effect van de djinn. In zijn boek ‘An-Nawm wal-Araq wal-Ahlaam’ (slaap, slapeloosheid en dromen) verklaart hij:

1.     Tijdelijke Kaboes. Dit gebeurt om twee redenen:

–    Dampen die stijgen naar de hersenen via de ademhalingskanalen wanneer men net in slaap valt. Hierdoor voelt de getroffen persoon dat hij niet kan bewegen of praten, of hij voelt een soort van paniek. Dit is het voorteken van een fysieke epileptische aanval, en het gebeurt ook wanneer iemand is blootgesteld aan psychologische druk.

–    Toediening van geneesmiddelen die kunnen leiden naar Kaboes, zoals: Arazrabine, Bètablokkers, Lifod B, Antidepressiva en na het stoppen met het gebruik van kalmeringsmiddelen zoals Valium.

2.     Terugkerende Kaboes. Dit soort Kaboes wijst erop dat een persoon is geschaad door boze djinns.”

(An-Nawm wal-Araq wal-Ahlaam)

Conclusie: De Djaathoem verwijst naar Kaboes, wat geen mythe of fabel is. Het is eerder iets wat werkelijk gebeurt. Het kan veroorzaakt worden door fysieke factoren of door de djinn.

En Allah weet het beste.

Islamqa.com