Wilders’ plan herinnert aan donkerste periode

3785

PvdA fractievoorzitter Diederik Samsom heeft aangegeven dat de anti-shariaverklaring die PVV-leider Geert Wilders van moslims in Nederland wil, 'associaties oproept met de donkerste perioden uit onze geschiedenis'.

Hij is van mening dat het voorstel van Wilders om van alle moslims in Nederland een verklaring te eisen dat ze tegen de sharia zijn, 'nog kwaadaardiger' is dan Wilders' uitlatingen op de verkiezingsavond. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen liet Wilders zijn aanhang 'minder, minder, minder' scanderen als antwoord op zijn vraag of het publiek meer of minder Marokkanen wil.

Samsom zei over Wilders' voorstel: "Ook hier in het parlement is de haat blijkbaar dichtbij." De PvdA-leider riep premier Rutte op stelling te nemen tegen 'de haatzaaiers in de pro-IS-demonstraties, maar ook tegen haatpredikers in de politiek'.

Kort daarvoor had Wilders de PvdA het verwijt gemaakt verantwoordelijk te zijn voor extremisme onder moslims in Nederland. Wilders verwees opnieuw naar onderzoek waaruit volgens hem blijkt dat driekwart van de moslims in Nederland jihadstrijders in Syrië helden vindt.

Samsom weerlegde die interpretatie. Volgens hem stamt het onderzoek uit mei 2013 toen de Syrische president Assad zijn eigen bevolking met chemische wapens doodde. Samsom zei dat hij toen ook begrip had voor mensen die naar Syrië vertrokken om de wapens op te nemen tegen Assad.

Uit het onderzoek van Motivaction, daterend van mei 2013, blijkt dat 72% van de moslims in Nederland het goedkeurt dat Nederlanders naar Syrië vertrekken om mee te vechten tegen het regime van Assad en dat 73% van de moslims deze strijders als helden typeert.

Een belangrijke kanttekening is dat een meerderheid van deze Nederlandse moslims niet van mening is dat het meevechten in Syrië onderdeel is van de islamitische jihad. "Blijkbaar zien zij het meer als strijden voor gerechtigheid", aldus de onderzoekers. Maar wat de onderzoekers het meest heeft ontsteld, is dat Wilders de onderzoeksuitkomsten verkeerd heeft gebruikt. De vragen gingen namelijk over president Bashar al-Assad, niet over de steun voor de terreurgroep Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS).

Bron: AD.nl en NU.nl

Team al-Yaqeen
18 september 2014