De schorsing van de leraar maatschappijleer vorig jaar is terecht. Van discriminatie zou geen sprake zijn. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. De leraar twitterde dat de Islam geen geloof is 'maar een barbaarse achterlijkheid'.
Anand Soekhoe, tevens duoraadslid voor Leefbaar Leiden, hoefde niet meer terug te keren naar het rooms-katholieke Fioretticollege in Lisse waar hij als docent lesgaf. De school kreeg lucht van enkele tweets waarin hij felle kritiek uitte op de Islam. Hij werd per direct geschorst en kreeg te horen dat zijn contract na de zomervakantie niet zou worden verlengd.
Het liep zo omdat hij een ongewenste politieke mening had, zo vermoedde Soekhoe. Hij besloot zijn verkapte ontslag aan te vechten en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens (voorheen Commissie Gelijke Behandeling). Dat oordeelt nu in het voordeel van de school: de onderwijsinstelling heeft 'geen verboden onderscheid op grond van politieke overtuiging' gemaakt, aldus het College.
De identiteit van de school speelt een grote rol in het tot stand komen van het oordeel. Bijzondere scholen mogen van hun docenten vragen dat ze handelen volgens de grondslag. De tweet van Soekhoe toont volgens het College niet het respect dat de school wil uitstralen.
'Hij had een voorbeeldfunctie'
Het Fioretticollege bracht vorig jaar haar onvrede al tot uiting over het feit dat Soekhoe op zijn Twitter-profiel meldde dat hij daar les gaf. "Hij twitterde dus ook in de hoedanigheid van leraar", stelde directrice Constance Clignett. "Dan moet je je er goed van bewust zijn dat je een voorbeeldfunctie hebt en je niet zomaar alles kunt zeggen."
Soekhoe zei dat hij zich wel degelijk bewust was van zijn publieke functie. Maar, zo vertelde hij: "In de klas ben ik neutraal. Daar zeg ik: iedereen mag geloven wat hij wil, zolang je anderen maar niet tot last bent. Maar als een leerling mij één op één zou vragen wat mijn persoonlijke mening is, ja, dan steek ik die niet onder stoelen of banken."
Bron: Trouw.nl
Team al-Yaqeen 6 februari 2013