Nieuws

Ontslag lerares wegens hoofddoek onterecht
23 oktober 2007

BRUSSEL – Een school of scholengroep mag geen verbod op het dragen van een hoofddoek buiten de klas uitvaardigen. Dat kan alleen de Raad van het Gemeenschapsonderwijs, zegt de Raad van State.

De Raad van State heeft donderdag een beslissing van de raad van beroep van het Gemeenschapsonderwijs geschorst. Lerares Chantal Pommée vocht bij die raad van beroep haar ontslag om dringende redenen aan. Pommée is een Belgische die zich bekeerd heeft tot de islam. Ze was tot 17 januari 2006 lerares islamitische godsdienst in de basisschool De Zonnewijzer in Sint-Pieters-Woluwe.

Volgens het schoolreglement van De Zonnewijzer mogen leerlingen of leerkrachten ‘geen kledij of symbolen dragen waarmee zichtbaar een religieuze overtuiging wordt uitgedrukt’. Dat verbod geldt niet voor godsdienstleerkrachten in hun klaslokaal.

De 43-jarige vrouw uit Kraainem weigerde op 10 en 17 januari 2006 buiten de klas haar hoofddoek af te nemen. Ze werd onmiddellijk ontslagen om dringende redenen.

Volgens haar ontslagbrief heeft de islamlerares door het dragen van een hoofddoek ‘de vereiste neutraliteit van het openbaar onderwijs niet geëerbiedigd en het pedagogische project van de school niet nageleefd’. Pommée ging tegen haar ontslag in beroep, tevergeefs. Maar volgens de Raad van State was haar ontslag onterecht. De beslissing is gisteren bekendgemaakt op de website van het rechtscollege.

Er waren, volgens de Raad, geen concrete omstandigheden die tot het ontslag van de islamlerares hebben geleid. De vrouw kon bijvoorbeeld geen bekeringsdrang worden verweten. De aanleiding was daarentegen een principieel verbod op het dragen van een hoofddoek buiten de godsdienstles. Zo’n verregaande beslissing kan volgens de Raad enkel worden genomen door de Raad van het Gemeenschapsonderwijs.

De Raad van State spreekt zich niet uit of het hoofddoekenverbod verzoenbaar is met de godsdienstvrijheid van de vrouw.

Pommée wil opnieuw aan de slag als islamleerkracht in de basisschool van Sint-Pieters-Woluwe. ‘Dat is altijd de bedoeling van deze rechtszaak geweest. Ik gaf er graag les en had een goed contact met de collega’s en ouders.’

Voor het Gemeenschapsonderwijs blijft het ontslag gelden tot er een definitieve uitspraak in de zaak is gevallen.

Het Volk
23 oktober 2007


Doorsturen

|


Print

|

6126 keer gelezen

|