Nieuws

‘Moslims vertrekken bij PvdA vanwege geloof’
17 juli 2009

Kiezers met een islamitische achtergrond lopen weg bij de PvdA. Het gaat vooral om atheïstische Marokkanen en seculiere moslims die vinden dat de PvdA zich te veel in geloofszaken mengt. Gematigde moslims sluiten zich aan bij het meer vrijzinnige D66.

Dat zeggen drie PvdA-gemeenteraadsleden vandaag in het dagblad De Pers.

Bemoeienis
Volgens het Goudse gemeenteraadslid en voorzitter van de jongerenbeweging van de PvdA Mohammed Mohandis, vragen veel atheïstische Marokkanen en seculiere moslims zich af waarom de PvdA zich zo met religie bemoeit.

Het Rotterdamse gemeenteraadslid Fouad el Haji stelt dat er in Nederland over moslims wordt gesproken ‘alsof ze allemaal streng gelovig zijn’. ‘De meeste Marokkaanse moslims in Nederland zijn seculier,’ zegt El Haji. Volgens Haji biedt de PvdA voor die groep geen ruimte.

Verkiezingen
De Almeerse PvdA’er Mostapha el Madkouri wijst erop dat de grote winst van de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 ‘mede aan moslims was te danken’. Voor de verkiezingen volgend jaar vreest El Madkouri het ergste.

Inschikkelijk
De drie gemeenteraadsleden bekritiseren een te inschikkelijke houding jegens gelovigen. Over het gemeenteloket dat een Utrechtse PvdA-wethouder eerder dit jaar opende in een moskee, zegt El Madkouri bijvoorbeeld: ‘Als bestuurder of politicus moet je dat niet eens in je hoofd halen. Daar is geen autochtoon positief over en terecht ook. Het is een openbare voorziening waar hij zich niet welkom voelt. Terwijl die voor iedereen toegankelijk hoort te zijn.’

Evenmin waarderen de drie de pogingen van de bekende Amsterdamse stadsdeelbestuurder Ahmed Marcouch. Die zou zich te veel in theologische discussies begeven.

Elsevier.nl
16 juli 2009 


Doorsturen

|


Print

|

6101 keer gelezen

|