Nieuws

Moslims sluiten ramadan af met Suikerfeest
12 oktober 2007

RIJSWIJK (ANP) – De meeste moslims vierden vrijdag het Suikerfeest, oftewel het einde van de vastentijd ramadan.

 
Na een maand overdag niet gegeten en gedronken te hebben en geen geslachtsgemeenschap te hebben gehad, viert men feestelijk het einde van de vastenperiode. Het Suikerfeest is een van de meest uitbundige gebeurtenissen van het islamitische jaar.
 
In Nederland houdt naar schatting 80 tot 90 procent (tussen de 800.000 en 900.000 mensen) van de moslims zich aan de ramadan, waarmee de maand wordt gevierd waarin de profeet Mohammed zijn eerste openbaringen van de Koran kreeg. Deze groep viert dus ook dit weekend het Suikerfeest.
 
Op de laatste dag van de vastenmaand gaat vrijwel iedere moslim naar een moskee voor het uitspreken van een feestgebed. Na het gebed omhelst men elkaar en kan het feest beginnen. Er mag overdag weer gegeten worden en dat wordt dan ook overvloedig gedaan. Vooral zoete waren zijn populair: daar dankt het Suikerfeest zijn naam ook aan.
 
De festiviteiten duren vaak meerdere dagen, want er wordt aan veel mensen gedacht of een bezoek gebracht: buren, familie, vrienden en arme mensen. Deze dagen zijn dan ook de gelegenheid bij uitstek om ruzies of conflicten van de afgelopen tijd uit te praten of goed te maken.
 
Refdag.nl
12 oktober 2007
 
(met wat kleine aanpassingen van de redactie)


Doorsturen

|


Print

|

7046 keer gelezen

|