Eén op de drie jongens denkt negatief over moslims. Bij meisjes is dat één op de zeven. Dit blijkt uit onderzoek van minister Lodewijk Asscher. In het kader van dit onderzoek werden ruim 3700 jongeren tussen de 12 en 23 jaar ondervraagd. Daarnaast fungeerden ruim 2000 volwassenen als referentie.
Om iets aan dit negatieve beeld te doen, organiseren veel scholen onder andere schooluitjes naar een moskee. Maar dat leidt ook tot verzet bij ouders.
Deze negativiteit komt meestal door onwetendheid. Jongeren die persoonlijk geen moslims kennen, baseren hun beeld vooral op wat ze op tv zien. Onbekend maakt vaak onbemind, zegt minister Lodewijk Asscher. “Het belangrijkste recept daartegen is toch, hoe simpel dat ook klinkt, ontmoeting.”
Docent Lonneke Knegtel van de Nijmeegse Helicon VMBO vertelt aan RTL Nieuws: “We maken mee dat ouders zeggen: wij willen niet dat onze kinderen naar de moskee gaan. Dat komen ze soms tot de directie uitvechten. En we maken ook mee dat kinderen ziek zijn op de dag van het bezoek aan de moskee. We hebben heel sterk het vermoeden dat ze gewoon thuis worden gehouden.”
Volgens PVV-kamerlid Harm Beertema hebben ouders die hun kinderen weren om op excursie te gaan naar moskeeën groot gelijk: “Het is heel goed om kinderen kennis te laten maken met allerlei dingen buiten hun eigen denkwereld, maar een bezoek aan een moskee is voor ons echt uit den boze.”
Bron: RTLNieuws.nl
Lees hier de aanleiding, wijze en resultaten van het onderzoek op Republiekallochtonië.
Team al-Yaqeen
2 juli 2017