Islamitisch basisonderwijs groeit hard in Den Haag

2334

De vierde vestiging van islamitische basisschool Yunus Emre is nog maar één dag open en heeft nu al 450 kinderen op de wachtlijst.

‘As-Salaamoe cAlaykoem’, klinkt het in de gangen van Yunus Emre in de Haagse wijk Escamp. De islamitische begroeting is het enige ‘exotische’ dat op deze school gesproken mag worden. “Wij praten hier Nederlands”, zo wordt door directeur Abdelsadek Maas benadrukt. “Onze leerlingen komen binnen met de helft van de woordenschat die een kind in groep 1 zou moeten hebben. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze achtstegroepers minimaal aan het Nederlands gemiddelde voldoen qua taal.”

De focus op taal werkt en legt de school geen windeieren. Al jaren komen de Citoscores van Yunus Emre boven het landelijk gemiddelde uit. De goede onderwijskwaliteit is de belangrijkste reden dat steeds meer moslims kiezen voor de islamitische school, aldus Maas.

Wachtlijst
Yunus Emre is ‘booming’; de school met 1.200 leerlingen heeft al vier verschillende vestigingen, verdeeld over de Schilderswijk en Transvaal én, sinds gisteren, ook in Escamp. Er was ruimte voor 250 leerlingen, maar er hebben zich 700 aangemeld. “Veel ouders vinden ons nu niet zo aardig”, geeft Maas aan. “We moesten hun kind op de wachtlijst zetten.” Regels zijn regels, niemand wordt voorgetrokken. Zelfs voor de Marokkaanse wethouder van het Westland is geen uitzondering gemaakt. Ook zijn kind moet gewoon achteraan aansluiten.

De snelle groei gaat wel ten koste van openbare en christelijke scholen. Deze zien soms een hele klas moslimkinderen vertrekken. “Ze zijn er niet blij mee. Maar concurrentie is niet alleen negatief. Het kan ook stimulerend werken.”

Argwaan
Ook veel allochtone burgers bekijken de groei van islamitisch onderwijs met enige argwaan. Zo zou het niet bijdragen aan de integratie van moslims. Maas: “Dan ontkennen zij een deel van de Nederlandse geschiedenis. Katholieken waren ook een marginale groep en toen ze scholen gingen stichten werd dat met argwaan bekeken. Maar het werkte uitstekend. Al snel kwam de eerste katholieke premier. De historie heeft bewezen dat eigen scholen juist goed kunnen bijdragen aan participatie.”

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
24 augustus 2016