Haagse moslims maken zich zorgen om nikabverbod

10469

De Federatie Islamitische Organisaties (FIO), die de belangen van moslims in Den Haag behartigt, vraagt de gemeente geen prioriteit te geven aan de handhaving van het nikabverbod. De Federatie vreest dat door het verbod nikabdragende moslima’s niet meer over straat durven.

Het veelbesproken verbod treedt vanaf 1 augustus in werking. Vanaf dan is het verboden om in het onderwijs, in overheidsgebouwen, in de zorg en in het openbaar vervoer gezichtsbedekkende kleding te dragen. In de praktijk zal dit vooral van invloed zijn op het dragen van en boerka of nikab. Volgens FIO-bestuurslid en moskeevoorzitter van de Haagse As-Soennah moskee, Abdelhamid Taheri, zijn Haagse moslims bezorgd om de invloed die dit verbod op hun leven zal hebben.

Daarom gaat de FIO op 10 juli in gesprek met de gemeente om te vragen geen prioriteit te geven aan de handhaving van het verbod. ,,Het is pure symboolpolitiek”, aldus Taheri. ,,Zo’n wet dient nergens voor. Er is nooit een probleem geweest met vrouwen met een nikab of boerka. We weten heus wel dat de gemeente de wet niet kan veranderen, maar we willen dat ze naar ons luisteren en dat de rust weer kan terugkeren in de moslimgemeenschap.”

‘Vrouwen raken geïsoleerd’

In Den Haag zijn er tientallen vrouwen die ervoor kiezen een nikab of boerka te dragen. ,,Die vrouwen worden door het verbod beperkt in hun individuele vrijheid. Het zijn juist vrouwen die er zélf voor hebben gekozen om een nikab te dragen”, aldus bestuurslid Taheri. ,,De gevolgen van een nikabverbod zijn niet te overzien: vrouwen zullen straks niet meer naar de school van hun kinderen durven, of hun zieke kind naar een ziekenhuis durven te brengen. Het is toch precies wat we níet willen, dat moslima’s geïsoleerd raken?”

Naast de individuele bezorgdheid vreest Taheri ook de maatschappelijke onrust die ontstaat bij de handhaving van het verbod. Mensen die tegen de islam zijn, worden volgens hem gesterkt in dat gevoel als zij bijvoorbeeld zien dat een moslima met nikab uit een tram wordt gezet. ,,Taferelen als in Zuid-Afrika krijgen we dan”, zo vreest de As-Soennah-voorzitter.

Amsterdam wil niet handhaven

Taheri geeft aan dat de gemeente Den Haag een voorbeeld moet nemen aan Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Eind 2018 gaf Amsterdamse burgemeester Femke Halsema te kennen het verbod niet te handhaven. ,,Er is schaarste op het vlak van handhaving en daardoor moet ik kiezen waar je prioriteit aan geeft en dan komt dit wat mij betreft helemaal onderaan”, aldus Halsema. Dat viel niet goed in de Tweede Kamer. ,,Het is een prachtige gemeente, een prachtige stad. Maar er is geen status aparte voor Amsterdam”, reageerde VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff toentertijd. ,,Net als in de rest van Nederland gelden de wetten van Nederland.”

Ook Utrecht en Rotterdam gaven aan geen prioriteit te geven aan het handhaven van het verbod.

Burgemeester Krikke van Den Haag wilde hier niet meteen in meegaan. ,,Wij vinden het niet wenselijk als iedere gemeente haar eigen pad kiest en zelf bepaalt welke wetten wel en welke wetten niet gehandhaafd worden’’, aldus de Burgemeester in november. ,,We zijn één land met één parlement dat op een democratische wijze wetten aanvaardt.’’

Het volledige artikel is te lezen op: AD.nl

Team al-Yaqeen