Gebedsoproep behoort tot grondrechten

6918

Eerder deze maand kwam in het nieuws dat een moskee in Deventer de gebedsomroep in de omgeving wilde laten klinken. Dit zorgde ervoor dat er een discussie op gang kwam over de toelaatbaarheid van het wekelijks of zelfs dagelijks oproepen tot het gebed. Men zou vermoeden dat hier hoge juridische drempels voor zijn. Niets blijkt echter minder waar.

In diversesteden als Eindhoven, Apeldoorn en Heerenveen klinkt de oproep tot het gebed (de Adhaan) al. Niet minder dan 12 moskeeën roepen publiekelijk op tot gebed, zo concludeerde EO-programma De Vijfde Dag, na een belronde langs verschillende moskeeën. Nederland kent ongeveer 450 moskeeën. Van de benaderde moskeeën hebben er tweeënveertig het voornemen om dagelijks op te roepen tot gebed.

De islamitische oproep tot het gebed kwam vorige maand landelijk in het nieuws toen de gemeente Deventer middels een enquête aan 500 bewoners onderzocht of de lokale moskee iedere dag (in plaats van iedere week) de gebedsoproep tweemaal mocht laten klinken. Een kleine groep omwonenden had zich tegen dat voornemen verzet.

Dit kleine groepje kreeg steun van Geert Wilders die hierover vorige week Kamervragen stelde. De parlementariër wilde van het kabinet weten of het de Adhaan zou gaan verbieden. Enkele dagen daarvoor bleek al dat de meeste Deventernaren hier geen bezwaar tegen hadden. Slechts een kleine minderheid zag de dagelijkse oproep niet zitten.

Enkele omwonenden van de moskee in Deventer overwegen nu, met steun van de landelijke VVD, een rechtszaak. De VVD hoopt dat een rechter duidelijk maakt wat wel en niet toegestaan is. Volgens de gemeente overschrijdt de huidige Adhaan geen juridische grenzen. Het gebed zorgt voor minder dan 50 decibel. Dit is laag genoeg om ondertussen een telefoongesprek te kunnen voeren.

Volgens advocaat Reinier Ensink is de vrijheid om publiekelijk op te roepen tot gebed gewaarborgd door de grondwet en de wet Openbare Manifestaties. Wel kunnen gemeenten eisen stellen aan de lengte, het tijdstip en het volume.

Fractievoorzitter Hasan Kücük van de Haagse politieke partij 'Islam Democraten', stelt dat moskeebesturen lering kunnen trekken uit de kwestie. Slechts weinigen zouden beseffen dat ze eigenlijk geen toestemming nodig hebben voor het hardop oproepen tot het gebed. Hij stelt dat het een grondwettelijk recht is waar de moslims zich nu bewust van aan het worden zijn.

Bron: Trouw.nl

Team al-Yaqeen 21 maart 2013