Chinese moslims gedwongen Korans in te leveren

4965

China verstevigt zijn grip op zijn islamitische minderheid verder. Alle moslims in de provincie Xinjiang worden verplicht hun Koran, gebedsmatje en andere islamitische spullen in te leveren.

Als zij dit nalaten en hier later op worden betrapt, dan volgen er ‘zware straffen’. Dat wordt gemeld door Radio Free Asia (RFA). Volgens RFA krijgen ambtenaren en besturen van islamitische buurten al geruime tijd waarschuwingen van ambtenaren. Het verzoek is breed: niet slechts Korans dienen ingeleverd te worden, ook andere islamitische lectuur, en alles waar een maan en ster op prijken.

Inmiddels is het nieuws volgens RFA bekendgemaakt via WeChat, een soort sociaal netwerk waarop de overheid ook vertegenwoordigd is.

Peking draait in Xinjiang de duimschroeven al langer aan. Ze houdt de grote Oeigoers-islamitische minderheid verantwoordelijk voor het politieke geweld dat er regelmatig oplaait. Genade is ver te zoeken: opstanden worden hard neergeslagen, en ook het dagelijks leven van de Oeigoeren is aan banden gelegd. In Xinjiang wonen naar schatting zo’n 23 miljoen moslims.

Geen baarden, geen moslimnamen

Via media als RFA komen iedere paar maanden nieuwe maatregelen naar buiten. Zo waren in maart islamitische uiterlijkheden het doelwit. Overheidspersoneel op vliegvelden, treinstations en andere openbare plaatsen moesten vrouwen met gezichtsbedekkende kleding voortaan ‘ontmoedigen’ om zulke kleding te dragen en moesten dit melden bij de politie. Er kwam een verbod op ‘abnormale baarden’. Een maand later werden ook islamitische namen verboden.

In delen van de regio zijn om de paar honderd meter politieposten gebouwd, bedoeld om de bevolking in de gaten te houden. En om duidelijk te maken: u wordt gevolgd.

Xinjiang is een autonome regio en grenst aan Pakistan en Kazachstan. De spanning is van oudsher hoog, maar in 2014 sloeg de vlam echt in de pan. Toen kwamen er bij een bomaanslag 3 mensen om het leven en raakten er 79 gewond. De regering riep daarop een ‘volksoorlog tegen terrorisme’ uit, een belofte die ze dus waarmaakt. De strijd heeft sindsdien honderden levens gekost.

Inmiddels wonen Oeigoeren veelal afgescheiden van hun omgeving. Ze hebben zich teruggetrokken in eigen wijken, buiten de stadscentra. Lange tijd richtte Peking zich vooral op hen, maar nu krijgen ook de Kazachse moslims in de regio met de overheid te maken. Enkele tientallen zijn dit jaar in de cel terechtgekomen nadat ze terugkwamen van familiebezoek in hun thuisland, en na een periode in het buitenland te hebben gestudeerd.

Bron: Trouw.nl

Team al-Yaqeen
4 oktober 2017