Burgemeesters voor samenwerking met salafisten

2574

Burgemeesters van gemeenten waar salafistische moslims samenkomen, geven aan dat zij de samenwerking met salafistische moskeeën niet zullen stoppen.

Gisteren haalde de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen in NRC Handelsblad hard uit naar de Tweede Kamer, waar een meerderheid onlangs opriep tot een verbod op salafistische organisaties. Van Aartsen meent dat een verbod in tegenspraak is met de vrijheid van godsdienst. Het zou, aldus van Aartsen, kunnen leiden tot "beeldvorming dat deze mensen apart gezet worden, dat ze worden uitgesloten van onze samenleving."

In Den Haag is moskee as-Soennah gevestigd. De gemeente Den Haag werkt met de moskee op bepaalde gebieden samen. Zo helpen jongeren uit de moskee op Oudejaarsavond de politie met een buurtwacht. Van Aartsen: "Er zijn moslims met heel strikte opvattingen. Maar opvattingen zijn geen zaak voor een burgemeester. Ik kijk naar daden."

Niet wegkijken

Ook de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel wil de samenwerking behouden. In Eindhoven is de al-Fourqaan moskee gevestigd. Van Gijzel wil niet in details treden, maar laat weten: "Wij, de gemeente en de moskee, doen veel dingen samen, maar we kijken als gemeente niet weg. Eindhoven neemt een eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot samenwerking en doet dat ook wat betreft openbare orde en veiligheid."

De burgemeesters keren zich tegen de Kamerleden van hun eigen partijen, VVD en PvdA, in de Tweede Kamer. Beide politieke partijen zijn hartstochtelijk voorstander van een verbod op salafistische organisaties, en tegenstander van elke samenwerking van overheidsinstanties met salafisten. Op verzoek van de Kamer onderzoekt minister Van der Steur of een verbod op salafistische organisaties haalbaar is.

Onorthodoxe maatregelen

Daarnaast nam de Kamer vlak voor het kerstreces een motie aan van de SP met VVD-Kamerlid Sjoerd Potters, om alle relaties van overheden met salafistische organisaties te beëindigen. "We moeten alles uit de kast trekken om het radicaliseringsproces ook in Nederland tegen te gaan", aldus Potters toen in de Kamer. Wat hem betreft mogen er ook onorthodoxe maatregelen volgen.

Potters gaf toen aan dat wat de VVD betreft "de islam een godsdienst is, het salafisme een ideologie". Deze maand komt minister Asscher met een reactie op die motie.

Bron: Trouw.nl

Team al-Yaqeen
6 januari 2016