Brandbrief moskeeën: Waarom gaat onderzoek beïnvloeding alleen over Islam?

2775

Waarom beslaat het onderzoek van de Tweede Kamer naar ongewenste beïnvloeding vanuit het buitenland, alleen de Islam? Waarom wordt er door de Kamerleden niet gekeken naar het geld dat politieke partijen, kerken, synagogen en andere maatschappelijke organisaties vanuit het buitenland ontvangen? Dat vragen vier islamitische organisaties zich af in een brandbrief aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib.

De brief is opgesteld door de organisaties SPIOR (moskeeën uit Rotterdam en omstreken), SIORH (Den Haag en omstreken), SMBZ (Noord-Brabant en Zeeland) en de Federatie Islamitische Organisaties. Samen vertegenwoordigen zij ongeveer 150 verenigingen en moskeeën, waaronder Essalam in Rotterdam, as-Soennah in Den Haag en het Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden. As-Soennah is opgeroepen om voor de parlementaire ondervragingscommissie te verschijnen.

“Het stoort ons dat de parlementaire ondervraging puur is gericht op moskeeën. Dit is tegen het zere been van de islamitische gemeenschap. We krijgen een aparte behandeling, zonder aantoonbare redenen. Dit bevordert de tweedeling in de samenleving”, aldus Abdelhamid Bouzzit, bestuurder van Imam Malik in Leiden en van het SIORH. Volgens Bouzzit zijn moskeeën al geruime tijd bezig om opener te zijn over waar hun geld vandaan komt: “Dit is een verplichting richting de leden van de moskeeën zelf.”

Ook zegt hij geprobeerd te hebben Kamerleden op andere gedachten te brengen, in de hoop dat ze hun onderzoek breder zouden trekken. Helaas zonder succes. Daarom richt hij zich nu tot Arib. “Zij kan de Kamer herinneren aan de gelijkheidsbeginselen die nu met voeten getreden worden. Zij is de laatste strohalm waar we ons aan vastklampen, in de hoop dat we via haar wel doordringen tot de Kamer.”

Kamervoorzitter Arib wil vooralsnog geen reactie geven op de brandbrief. Het onderzoek komt er omdat een meerderheid van de Kamer dit wenst, aldus haar woordvoerster. CDA-Kamerlid Michel Rog, voorzitter van de ondervragingscommissie, zal op een bijeenkomst donderdag uitleggen wat de werkwijze van de commissie is.

Bron: Trouw.nl

Team al-Yaqeen