Aangevallen moslima geïnterviewd

9986

De 27-jarige Oem Hafsa uit Eindhoven liep zoals op een gewone dag samen met haar baby over straat. Ze was voornemens om naar de supermarkt te gaan, tot ze plotseling een harde vuistslag in haar rug voelde. De reden? Ze draagt een niqaab! “Ik was bijna bij mijn auto toen er twee grote mannen op mij afkwamen. Eerst riepen ze alleen: ,,hup Holland hup’’ en ,,wij willen die dingen niet in ons land”. Oem Hafsa negeerde de opmerkingen. Echter waren de mannen nog niet klaar met haar. Ze trokken haar niqaab af en lieten dit volgen door een vuistslag.

,,Niemand hielp!”

Een dag na de gebeurtenis is ze nog van slag. ,,Ik was erg bang, vooral voor mijn baby. En het ergste was, niemand hielp!” Ze geeft aan dat er weinig mensen in de buurt waren. Een man en een vrouw die voorbij liepen, heeft ze proberen aan te spreken. “Ik riep: ,,Kijk wat er gebeurt, willen jullie voor mij getuigen?” Maar toen gingen ze aan de andere kant van de weg lopen.”

,,Schandalig”, aldus Oem Abdoerrahman, een vriendin van Oem Hafsa. ,,Dat mensen niet durven te helpen snap ik, maar ze kunnen toch ook om de hoek de politie bellen?” Nog bozer is Oem Abdoerrahman op de twee mannen die haar vriendin hebben aangevallen. ,,Waar halen ze het recht vandaan? Kijk scheldpartijen, dat zijn we gewend, maar dit fysieke geweld gaat een grens over!”

Vaker geweld tegen niqaabdraagsters

Volgens Oem Abdoerrahman, een 35-jarige bekeerde moslima, die ruim veertien jaar een niqaab draagt, is dit het vierde geweldsdelict tegen niqaabdraagsters sinds de zomer van 2013. ,,En dan heb ik het alleen over Eindhoven!” Eerder werd de auto van een bekende van haar bekogeld bij een stoplicht. ,,Toen ze uit haar auto stapte om verhaal te halen bij de vrouw in de auto, werd ze van achter aangevallen door de man, die was uitgestapt. Ook hier werd haar niqaab afgetrokken en kwam er geweld bij kijken.” Een andere kennis werd in het openbaar vervoer aangevallen. ,,Ook bij het incident bij het stoplicht, was er niemand die ingreep. Hoewel er een enorme rij stond en mensen wel waren uitgestapt om te kijken.”

,,Als ik een dag niet uitgescholden word, ben ik verbaasd.”

De Brabantse moslima’s trekken niet als enige aan de bel. Ook de 18-jarige Aisha uit Utrecht maakt zich zorgen. Net als Oem Abdoerrahman heeft zij zelf nooit te maken gehad met fysiek geweld. Daarentegen is verbaal geweld dagelijkse kost. Aisha: ,,Ik draag de niqaab nu een half jaar. Er wordt vaak naar me geroepen dat ik moet oprotten naar Saudi Arabië.” Oem Abdoerrahman heeft dagelijks te maken met negatieve opmerkingen. ,,Als er een dag niks naar me geroepen wordt, ben ik verbaasd.”

Omgaan met scheldpartijen

De moslima’s proberen zoveel mogelijk om niet op de opmerkingen in te gaan. Oem Hafsa: ,,Het hoort erbij, als je raar bent. Toen ik mijn gezicht nog niet bedekte, was ik mondig. Nu ben ik voorzichtiger en negeer ik het gewoon.” Ook Aisha doet hetzelfde, al heeft ze er nog veel moeite mee. Oem Abdoerrahman negeert opmerkingen als ‘Ga terug naar je eigen land’ en ‘Doe dat ding eens af’ zo veel mogelijk. Als de scheldpartijen de grens over gaan, staat ze wel haar mannetje. ,,Toen ik eens een vrouw hoorde zeggen dat ik zou moeten worden neergeschoten met een mitrailleur, heb ik wel even om opheldering gevraagd.” Die opheldering verliep gemoedelijk. Na een korte woordenwisseling had ze een leuk gesprek met de mensen. Een gesprek werkt vaak verhelderend, merkt ook Aisha. ,,Ik leg mensen uit dat ik mijn schoonheid wil bedekken en ik geloof dat de meeste schoonheid in het gezicht van vrouwen zit. En dat een hoofddoek voor mij dus niet volstaat.”

,,Een niqaab past binnen de Nederlandse samenleving”

De vrouwen zijn ervan overtuigd dat een niqaab een plaats heeft binnen de Nederlandse samenleving. Oem Hafsa: ,,Ik heb mijn eigen autootje, kan gaan en staan waar ik wil.” Aisha denkt dat er ondanks het dragen van een niqaab genoeg mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt. ,,Ik denk bijvoorbeeld aan een winkel met islamitische vrouwenkleding.” Pragmatisch is ze overigens wel: ,,Als het echt moet, ben ik wel bereid om mijn gezicht op werk te laten zien. Maar eerst ga ik er alles aan doen om een baan te vinden, waar ik mijn niqaab kan blijven dragen. Oem Abdoerrahman snapt niet waarom mensen zo fel op haar reageren. ,,Ik heb nooit een uitkering genoten, mijn man ook niet, iedereen in onze familie is hoogopgeleid. Mijn kinderen doen het goed op het VWO. Waarom zou ik dan vragen om scheldpartijen en geweld?”

Bron: Moslimomroep.nl

Team al-Yaqeen
12 april 204