Eerder deze week werd onze moskeevoorzitter, Abdelhamid Taheri, door Radio 1 geïnterviewd. Aanleiding hiervoor was het daverende succes dat stichting as-Soennah boekte met de inzamelingsacties ten behoeve van de Syrische vluchtelingen. Een actie die heeft aangetoond hoe betrokken en gul de moslimgemeenschap is.
Niet lang daarna werd hij benaderd door nog meer kranten en media, waaronder het AD dat hem over ditzelfde onderwerp interviewde. Het AD schrijft:
"De Haagse as-Soennah moskee heeft zijn inzamelingsactie voor Syrische vluchtelingen noodgedwongen gestaakt. Er zijn nu zo veel goederen gedoneerd, dat er geen ruimte meer is in de opslag.
Volgens voorzitter Abdelhamid Taheri van de Stichting As-Soennah zijn er 'vrachtwagens vol' afgeleverd. ,,Het gaat om ruim 5000 kilo vlees, dozen vol kleding en vrachten aan levensmiddelen."
Ook zijn duizenden gebedskleden en korans gedoneerd. ,,We merken dat de vluchtelingen ook grote behoefte hebben aan geestelijke voeding. Vandaar dat we bezoekers van onze moskee tijdens de vrijdagpreek hebben opgeroepen korans te doneren. Daar is massaal gehoor aan gegeven."
De hulpgoederen worden uitgedeeld in Nederlandse opvangcentra en in buitenlandse vluchtelingenkampen, zoals in Calais. ,,De spullen worden daar letterlijk uit je handen gerukt, zo veel behoefte is er aan."
De moskee is daarom van plan de inzamelingsactie slechts tijdelijk stop te zetten. ,,Zodra de gigantische aantallen zijn verwerkt en weggebracht, gaan we er weer mee verder", zegt Taheri.
De voorzitter benadrukt dat de hulp niet alleen bedoeld is voor moslims, zoals door sommige hulpverleners is gesuggereerd. ,,Wij vragen de vluchtelingen niet eerst welk geloof ze aanhangen. Dat maakt ons niets uit."
Misbruik
Taheri ergert zich op zijn beurt aan christelijke organisaties die de situatie zouden 'uitbuiten om zieltjes te winnen'. ,,Er worden in kampen bijbels in het Arabisch uitgedeeld, terwijl de meeste vluchtelingen islamitisch zijn. Ik vind het heel jammer dat deze christenen misbruik maken van de moeilijke situatie waarin de vluchtelingen zitten." In Nederland houdt onder meer de Loukas Foundation uit Veenendaal zich daar mee bezig. De stichting heeft 100.000 Arabische bijbels laten drukken…"