Het woord Bidcah (nieuwlichterij) wordt taalkundig gebruikt om te verwijzen naar een uitvinding, die niet is voorgegaan door iets wat daaraan gelijk is. vandaar dat Allah de Verhevene zichzelf als volgt omschrijft:
بَدِيعُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَإِذَا قَضَى أَمْراً فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُ كُن فَيَكُونُ
“(Hij is) de Voortbrenger(Uitvinder, totstandbrenger, veroorzaker) van de hemelen en de aarde. En wanneer Hij een besluit over een zaak neemt, dan zegt Hij er slechts tegen: ,,Wees”, en het is.”
(Soerat al-Baqarah: 117)
Ook zegt Allah:
قُلْ مَا كُنتُ بِدْعاً مِّنْ الرُّسُلِ
Oftewel (interpretatie van de betekenis):
“Zeg: ,,Ik ben geen Bidcan onder de boodschappers.”
(Soerat al-Ahqaaf: 9)
Hiermee geeft de Profeet (vrede zij met hem) aan dat hij niet de eerste boodschapper is die met een Boodschap is gekomen. Hij is namelijk voorgegaan door andere boodschappers.
وقال شيخ الإسلام ابن تيمية -رحمه الله-: البدعة في الدين هي ما لم يشرعه الله ورسوله صلى الله عليه وسلم، وهو ما لم يأمر به أمر إيجاب ولا استحباب
De vakkundige betekenis van een Bidcah is door Sheich al-Islaam ibnoe Taymiyyah als volgt gedefinieerd:
Oftewel: “Bidcah inzake het geloof is datgene wat niet is voorgeschreven door Allah en Zijn
Boodschapper (vrede zij met hem) en datgene wat ons niet is opgedragen, zowel niet in verplichte als aanbevolen zin.”
Kort gezegd slaat Bidcah op een vernieuwing inzake het geloof na de vervolmaking
Wat wij goed moeten begrijpen is dat er op het gebied van aanbidding een verbod geldt voor welke toevoeging dan ook. Terwijl op het gebied van gewoontes van origine alles is toegestaan behalve datgene wat Allah heeft verboden.
والبدعة ما خالفت الكتاب والسنة أو إجماع سلف الأمة من الاعتقادات والعبادات . كأقوال الخوارج والروافض والقدرية والجهمية وكالذين يتعبدون بالرقص والغناء في المساجد والذين يتعبدون بحلق اللحى وأكل الحشيشة وأنواع ذلك من البدع التي يتعبد بها طوائف من المخالفين للكتاب والسنة والله أعلم
Ook zei Sheich al-Islaam: “Al-Bidcah slaat op alles wat in strijd is met het Boek, de Soennah of de breedgedragen overeenstemming tussen de vrome voorgangers die deel hebben uitgemaakt van onze gemeenschap. Dit wat betreft overtuiging (credo) of aanbidding. Voorbeelden hiervan zijn de uitspraken van:
– al-Khawaaridj (Eén van de afgedwaalde groeperingen. Een aantal van hun beginselen is het ongelovig verklaren van de pleger van een grote zonde en het in opstand komen tegen de moslimleiders.)
– ar-Rawaafid (Eén van de afgedwaalde groeperingen. Eén van hun beginselen is het verketteren van de metgezellen en de vrouwen van de Profeet -vrede zij met hem-.)
– al-Qadariyyah (Eén van de afgedwaalde groeperingen. Eén van hun beginselen is het niet willen rekenen van de daden van een dienaar tot de Beschikking van Allah. Zij menen dat de dienaar een wil heeft die niet onderworpen is aan de Wil van Allah.)
– al-Djahmiyyah (Eén van de afgedwaalde groeperingen. Eén van hun beginselen is het ontkennen van de Eigenschappen van Allah.)
En de degenen die denken toenadering tot Allah te zoeken middels gedans, gezang in de moskeeën, het scheren van hun baarden, het eten van Hashishah (Cannabis, hennep, hasj, drugssoort) of andere vormen van innovatie…”
Bidcah kan, wat betreft de gevolgen die het heeft voor de pleger ervan, opgedeeld worden in twee categorieën:
1. Bidcah die de pleger ervan buiten het geloof plaatst. Zoals het zich wenden tot de graven, het brengen van offers aan degenen die daar begraven liggen, hen aanroepen en om hulp vragen.
2. Bidcah die de pleger ervan niet buiten het geloof plaatst. Zoals het zich onthouden van het huwelijk, het vieren van de verjaardag van de Profeet (vrede zij met hem), het vieren van de nacht van de hemelvaart enz.
Al-Bidcah is een zaak die als verwerpelijk wordt beschouwd binnen het geloof. Dit oordeel is gestoeld op teksten uit de Koran, Soennah en uitspraken van metgezellen en de vrome volgelingen. Zo lezen wij in de Koran dat Allah zegt:
فَلْيَحْذَرِ الَّذِينَ يُخَالِفُونَ عَنْ أَمْرِهِ أَن تُصِيبَهُمْ فِتْنَةٌ أَوْ يُصِيبَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ
"Laten degenen die zijn bevel ongehoorzaam zijn er voor uitkijken dat een beproeving of een pijnlijke bestraffing hen treft."
(Soerat an-Noer: 63)
Ook zegt de Profeet (vrede zij met Hem):
من أحدث في أمرنا هذا ما ليس منه فهو رد
Oftewel: “Wie een daad verricht die niet in overeenstemming is met onze zaak, het zal verworpen worden.”
Ook zei de Profeet (vrede zij met Hem):
يكون في آخر الزمان دجالون كذابونيأتونكم من الآحاديث بمالم تسمعوا أنتم ولا آباؤكم فإياكم وإياهم لا يضلونكم ولا يفتنونكم
“Aan het einde der tijden zullen er leugenaars zijn die jullie overleveringen ten gehore brengen die nog nooit door jullie of jullie vaderen zijn gehoord. Kijkt uit voor hen en laat je niet misleiden door hen.”
Ook kunnen de volgende woorden van Ibnoe Mascoed opgevat worden als een ernstige waarschuwing tegen de Bidcah:
اتبعوا ولا تبتدعوا
“Volgt en innoveert niet.”
Ook lezen wij de volgende woorden van al-Hassan al-Basrie:
لايصح قول الا بعمل ولايصح قول وعمل الا بنية ولا يصح قول و عمل و نية الابالسنة
“Een uitspraak kan alleen als juist worden aangemerkt als deze gepaard gaat met daden en uitspraken en daden kunnen alleen juist worden aanvaard als deze berusten op een goede intentie en uitspraken, daden en intenties zijn alleen correct te noemen als deze conform de Soennah zijn.”
En bij dit onderwerp kunnen natuurlijk de volgende woorden van Imam Maalik niet ontbreken:
الإمام مالك: من ابتدع في الإسلام بدعة يراها حسنة فقد زعم أن محمدا خانالرسالة اقرأوا إن شئتم قول الله تعالى: اليوم أكملت لكم دينكم
“Wie iets toevoegt aan het geloof en deze toevoeging als een goede zaak beschouwt, die meent daarmee te zeggen dat Mohammed de Boodschap heeft bedrogen aangezien Allah zegt: “Vandaag heb Ik jullie godsdienst voor jullie vervolmaakt en heb Ik Mijn gunst voor jullie volledig gemaakt en heb Ik de Islam voor jullie als godsdienst gekozen.”
(Soerat al-Maa’idah: 3)
De redenen waarom een Bidcah ontstaat:
1- Onwetendheid, Allah zegt namelijk (interpretatie van de betekenis):
وَلاَ تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولـئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْؤُولاً
Oftewel (interpretatie van de betekenis):
“En volg niet datgene waarover je geen kennis hebt. Voorwaar, het gehoor, het gezichtsvermogen en de harten: die zullen allen erover ondervraagd worden.”
(Soerat al-Israa’: 36)
2- Het volgen van de eigen valse verlangen, Allah zegt:
إِنْ هِيَ إِلَّا أَسْمَاء سَمَّيْتُمُوهَا أَنتُمْ وَآبَاؤُكُم مَّا أَنزَلَ اللَّهُ بِهَا مِن سُلْطَانٍ إِن يَتَّبِعُونَ إِلَّا الظَّنَّ وَمَا تَهْوَى الْأَنفُسُ وَلَقَدْ جَاءهُم مِّن رَّبِّهِمُ الْهُدَى
Oftewel (interpretatie van de betekenis):
“Het zijn alleen maar namen die jullie hebben verzonnen, jullie en jullie vaderen. Allah heeft daarvoor geen bewijs neergezonden. Zij volgen niets dan vermoedens en wat de zielen begeren (verlangen). Voorzeker, er is tot hen van hun Heer de Leiding gekomen.”
(Soerat an-Nadjm:23)
3- Fanatisme, dan heb ik het niet over toewijding tot het geloof. Ik heb het hier over een verkeerde vorm van fanatisme waarbij de persoon vervuld is van toewijding en onvoorwaardelijke ijver ten opzichte van zijn leerschool, leraren, voorvaderen. Allah zegt hierover:
وَإِذَا قِيلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا مَا أَنزَلَ اللّهُ قَالُواْ بَلْ نَتَّبِعُ مَا أَلْفَيْنَا عَلَيْهِ آبَاءنَا أَوَلَوْ كَانَ آبَاؤُهُمْ لاَ يَعْقِلُونَ شَيْئاً وَلاَ يَهْتَدُونَ
Oftewel (interpretatie van de betekenis):
“En wanneer tot hen gezegd wordt: ,,Volgt wat Allah heeft neergezonden, dan zeggen zij: ,,Maar wij volgen dat (pad van afgoderij) waarop wij onze vaderen aantroffen. Ook als hun vaderen niets begrepen en niet de rechte Leiding volgden?”
(Soerat al-Baqarah: 170)
4- Terechtkomen in een verkeerd gezelschap, omgaan met mensen van nieuwlichterij. Allah de Verhevene zegt namelijk:
وَإِذَا رَأَيْتَ الَّذِينَ يَخُوضُونَ فِي آيَاتِنَا فَأَعْرِضْ عَنْهُمْ حَتَّى يَخُوضُواْ فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ وَإِمَّا يُنسِيَنَّكَ الشَّيْطَانُ فَلاَ تَقْعُدْ بَعْدَ الذِّكْرَى مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ
Oftewel (interpretatie van de betekenis):
“En wanneer jij degenen ziet die beledigend spreken over Onze Verzen, wend je dan van hen af, totdat zij over een ander onderwerp spreken. En indien Satan het jou doet vergeten, zit dan niet, nadat de herinnering (tot jou komt), bij het onrechtvaardige volk.”
(Soerat al-Ancaam: 68)
5- Het zich beroepen op zwakke en gefabriceerde overleveringen. Heel veel van de teksten die door de aanhangers van sommige Bidac als bewijs worden aangehaald, zijn niet correct bevonden door de mensen die gespecialiseerd zijn op het gebied van de leer van al-Hadith.
De categorieën van Bidcah:
1- De echte Bidcah البدعة الحقيقية: dit is de Bidcah die geen basis kent, oftewel waar geen bewijs voor is, niet in de Koran noch in de Soennah noch bestaat hier consensus over. Een voorbeeld daarvan is het celibaat, oftewel het zich vrijwillig onthouden van bepaalde zaken, zoals gemeenschap en het zich afzonderen van de mensen. Dit komt voornamelijk voor bij de christenen, maar ook sommige moslims doen dit uit geloofsperspectief. Zo treffen wij moslims aan die sommige etenswaren laten staan en niet eten, denkende daarmee een goede daad te kunnen verrichten.
2- De bijvoeglijke Bidcah الإضافية: hier gaat het om een Bidcah waarvan de oorsprong terug te voeren valt naar religieuze teksten, maar de wijze waarop deze wordt toegepast is in strijd met het geloof. Een voorbeeld daarvan is het gezamenlijk luidop gedenken van Allah na het beëindigen van het gebed of dat de imam na ieder gebed een smeekgebed houdt waarbij de mensen steeds ‘Aamien’ zeggen. Het gedenken van Allah na het gebed is toegestaan, maar dat dit gezamenlijk gebeurt is een Bidcah. Een ander voorbeeld is het vasten van de vijftiende dag van Shacbaan. Ook dit is een bijvoeglijke Bidcah. Het vasten als aanbidding is terug te voeren naar de Islam. Maar het kiezen van deze dag, oftewel de gekozen tijdstip wordt niet ondersteund door het geloof.
Laten wij tot slot een blik werpen op één van de vele nieuwlichterijen die wijd verspreid zijn in onze tijd. Ik heb het over het vieren van de verjaardag van de Profeet (vrede zij met hem). Deze Bidcah ontstond voor het eerst in de vierde eeuw door toedoen van al-cOebaidiyyoen, een groepering die toebehoort tot Raafidah. Het feit dat deze Bidcah pas in de vierde eeuw haar intrede heeft gedaan, is veelzeggend. Dit betekent namelijk dat de eerste drie generaties, die als de beste generaties worden beschouwd, niet bekend waren met deze Bidcah. De Profeet heeft zoiets nooit gestimuleerd. Niet middels een uitspraak of een handeling en hij (vrede zij met hem) is ons voorbeeld. Allah zegt namelijk:
وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانتَهُوا
Oftewel (interpretatie van de betekenis):
“En wat de Boodschapper jullie geeft, neemt dat. Maar wat hij jullie verbiedt, onthoudt jullie daarvan.”
(Soerat al-Hashr: 7)
Ook is ons niet ter ore gekomen dat de metgezellen van de Profeet (vrede zij met hem), die als de beste generatie worden beschouwd, dit hebben gedaan. Hij (vrede zij met hem) zei namelijk:
عليكم بسنتي وسنة الخلفاء الراشدين المهديين من بعدي
“Houdt jullie dan ook vast aan mijn handelswijze en de handelswijze van de rechtgeleide Kaliefen.”
Voeg hieraan toe dat het geloof compleet is. Alles wat ons dichter bij Allah kan brengen is reeds door de Profeet bekend gemaakt. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Allah heeft geen Profeet gestuurd of er rustte op hem de plicht om zijn gemeenschap te leiden naar wat goed voor hen is … en te waarschuwen voor wat slecht voor hen is…”
ما بعث الله من نبي إلا كان حقا عليه أن يدل أمته على خير ما يعلمه لهم وينهاهم عن شر ما يعلمه لهم
Het vieren van de verjaardag van de Profeet is geen bewijs voor iemands liefde voor de Profeet. Het bewijs zit hem in het volgen van zijn instructies en het leven naar zijn voorbeeld. Allah zegt namelijk:
قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
Oftewel (interpretatie van de betekenis):
“Zeg (O Mohammed): ,,Als jullie van Allah houden, volgt mij dan: Allah zal van jullie houden en jullie zonden vergeven. En Allah is Vergevensgezind, Meest Barmhartig.”
(Soerat Aali cImraan: 31)
En laat je niet misleiden door de grote menigte die hieraan deelneemt. Allah zegt:
وَإِن تُطِعْ أَكْثَرَ مَن فِي الأَرْضِ يُضِلُّوكَ عَن سَبِيلِ اللّهِ إِن يَتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ وَإِنْ هُمْ إِلاَّ يَخْرُصُونَ
Oftewel (interpretatie van de betekenis):
“En als jij de meesten van hen die zich op de aarde bevinden volgt, dan zullen zij jou doen afdwalen van de Weg van Allah. Zij volgen slechts het vermoeden en zij vertellen slechts verzinselen.”
(Soerat al-Ancaam: 116)
Bij dit soort geschillen dient men terug te gaan naar de Koran en de Soennah. Allah zegt:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ
Oftewel (interpretatie van de betekenis):
“O jullie gelovigen, gehoorzaamt Allah en gehoorzaamt de Boodschapper.”
(Soerat an-Nisaa’: 59)
Tot slot wil ik Allah vragen om ons te behoeden voor iedere vorm van Bidcah en ons naar het rechte pad te leiden.
Uitgetypte lezing van Aboe Ismail
Locatie: Eindhoven