De beste woorden om mee te condoleren

617

Vraag:

Zijn er specifieke woorden die gezegd worden bij het condoleren?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Het condoleren houdt het aanmoedigen van de nabestaanden in om geduld te tonen. Er zijn hier geen (specifieke) woorden voor.  Maar het beste is te condoleren met de woorden waarmee de Profeet (vrede zij met hem) condoleerde.

Imam ash-Shaafiʿie (moge Allah genadig met hem zijn) zei: “Er zijn geen specifieke bewoordingen om mee te condoleren.”

(Al-Oemm; boekdeel 1, blz. 317)

Ibn Qoedaqmah (moge Allah genadig met hem zijn) zei: “We kennen geen specifieke bewoordingen om mee te condoleren…”

(al-Moeghnie; boekdeel 2, blz. 212)

Sheikh Ibn Baaz (moge Allah genadig met hem zijn) zei: “Er zijn geen specifieke bewoordingen om te condoleren. Daarentegen kan een moslim zijn broeder condoleren met alle geschikte bewoordingen. Zoals te zeggen: “Moge Allah je troost bieden, je verlies compenseren en je overleden dierbare vergeven”, als de overledene een moslim was.”

(Madjmoeʿ ul-Fataawa; boekdeel 13, blz. 380)

Sheikh al-Albaanie (moge Allah genadig met hem zijn) zei: “Hij kan hen condoleren met elke bewoording waarvan hij denkt dat het hen troost, hen helpt om het verdriet te verwerken en hen aanmoedigt om content en geduldig te zijn. Dit middels woorden die authentiek zijn overgeleverd van de Profeet (vrede zij met hem), als diegene deze kent en herinnert. Anders kan diegene zeggen wat hij wil aan vriendelijke woorden die het doel zullen bereiken en niet indruisen tegen de Islamitische leer.”

(Ahkaam al-Djanaa’iz; boekdeel 1, blz. 163)

Het is het best om de rouwende persoon te condoleren met de woorden waarmee de Profeet (vrede zij met hem) zijn dochter condoleerde, zeggende: “Aan Allah behoort datgene dat Hij heeft genomen en aan Hem behoort datgene dat Hij heeft gegeven. En alles heeft een vastgestelde tijd bij Hem. Zeg haar geduldig te zijn en de beloning te zoeken.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

In ‘al-Djawharat un-Nayyirah’ staat vermeld: “De woorden om mee te condoleren zijn: “Moge Allah je beloning vermeerderen, je troosten, je dierbare overledene vergeven, je helpen geduldig te zijn en ons en jou te belonen voor je immense geduld.” Beter dan dit zijn de woorden waarmee de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) één van zijn dochters condoleerde van wie de zoon stervende was. Hij (vrede zij met hem) zei: “Inna lillahi ma akhadha, wa lahoe maa aʿta, wa koelloe ʿindahoe bi adjalien moesamma (Waarlijk, aan Allah behoort datgene dat Hij heeft genomen, aan Hem behoort datgene dat Hij heeft gegeven en alles heeft een vastgestelde tijd bij Hem).”

(al-Djawharat un-Nayyirah; boekdeel 1, blz. 110)

Sheikh al-Albaanie (moge Allah genadig met hem zijn) zei: “Alhoewel deze bewoording voor het condoleren was overgeleverd betreffende iemand die stervende was, is het condoleren met deze woorden betreffende iemand die reeds is overleden meer gepast aangezien de woorden uit de tekst dit aangeven. Daarom zegt an-Nawawie in onder meer ‘al-Adhkaar’: “Deze overlevering bevat de beste bewoordingen voor het condoleren”.

(Ahkaam al-Djanaa’iz; boekdeel 1, blz. 164)

Sheikh Ibn ul-ʿOethaymien (moge Allah genadig met hem zijn) zei: “De beste woorden om mee te condoleren zijn die waarmee de Profeet (vrede zij met hem) één van zijn dochters condoleerde…” waarna hij de boven vermeldde overlevering aanhaalde.

Daarna zei hij: “Wat betreft de woorden die welbekend zijn onder de mensen “moge Allah je beloning vermeerderen, je troosten en je dierbare overledene vergeven”, dan hebben deze woorden de voorkeur bij sommige geleerden. Maar wat vermeld is in de Soennah is meer geschikt en beter.”

(Madjmoeʿ ul-Fataawa; boekdeel 17, blz. 339)

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com