Beleidsdocument: Richtlijnen voor het afsluiten van islamitische huwelijken bij stichting as-Soennah

1. Inleiding

Stichting As-Soennah biedt de dienst aan om islamitische huwelijken (Nikah) af te sluiten in overeenstemming met de islamitische richtlijnen. Dit document beschrijft de voorwaarden, richtlijnen en procedures die gevolgd moeten worden voor het afsluiten van een islamitisch huwelijk bij de stichting.

2. Doel van de dienst

Het afsluiten van een islamitisch huwelijk bij Stichting As-Soennah dient om het huwelijk religieus te bekrachtigen volgens de islamitische voorschriften. Deze dienst is gericht op het waarborgen van de islamitische voorwaarden voor een geldig huwelijk.

3. Algemene voorwaarden

  • Let op: Het is alleen mogelijk om een islamitisch huwelijk bij de stichting af te sluiten als het huwelijk al officieel is geregistreerd bij de gemeente. Het is dus verplicht om eerst wettelijk getrouwd te zijn.
  • Het islamitische huwelijk wordt afgesloten zonder ceremonie. De stichting biedt uitsluitend de dienst aan om het huwelijk officieel volgens de islamitische richtlijnen af te sluiten.
  • Het afsluiten van het huwelijk gebeurt door mannelijke vertegenwoordigers van de stichting.
  • Het afsluiten van het huwelijk vindt plaats in de stichting en wordt op een gepaste, sobere wijze afgehandeld.

4. Kledingvoorschriften

Houd rekening met de islamitische kledingvoorschriften: zowel mannen als vrouwen dienen gepast en fatsoenlijk gekleed te zijn.

5. Aanwezigen tijdens de huwelijksafsluiting

De aanwezigheid van personen is beperkt tot de volgende deelnemers:

  • De bruid
  • De bruidegom
  • Twee mannelijke getuigen
  • De waliy (voogd) van de bruid
  • Maximaal 8 gasten

Let op: Heb jij geen waliy? Geef dit dan aan tijdens de aanvraag.

6. Mee te nemen

  • Huwelijksakte/trouwboekje van de gemeente
  • Legitimatie van de betrokkenen (de bruid, bruidegom, getuigen en waliy). Let op: Het betreft hier een ID-check en er worden geen kopieën gemaakt.

7. Duur van de huwelijksafsluiting

Het afsluiten van het islamitische huwelijk duurt maximaal 30 minuten. Er wordt verwacht dat alle betrokkenen op tijd aanwezig zijn om het proces soepel en volgens planning te laten verlopen.

8. Het trouwdocument

Na afloop krijgen zowel de bruid als de bruidegom een kopie van het huwelijksdocument. Dit document wordt eenmalig verstrekt, dus het bruidspaar dient het document goed te bewaren. In verband met de AVG mogen wij geen archief bewaren van onze bezoekers.

9. Vergoeding en donatie

De vergoeding voor het afsluiten van het islamitische huwelijk bedraagt €150. Dit bedrag wordt gezien als een donatie en komt volledig ten goede aan de stichting en de activiteiten van de stichting.

10. Voorbereidingen en afhandeling

  • De betrokkenen dienen zich goed voor te bereiden door alle benodigde documenten en personen (getuigen en waliy) tijdig te regelen.
  • Bij aankomst wordt kort de procedure uitgelegd en worden de nodige formaliteiten uitgevoerd.

11. Slotbepalingen

Stichting As-Soennah behoudt zich het recht voor om huwelijken af te wijzen die niet voldoen aan de gestelde richtlijnen of indien er onduidelijkheden zijn over de naleving van de islamitische voorschriften.

Afspraak maken?

Om een afspraak te maken kun je contact opnemen met ons via onze contactpagina, door het onderwerp: “Huwelijk afsluiten” te selecteren en het formulier in te vullen.


Dit beleidsdocument is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de procedures en richtlijnen met betrekking tot het afsluiten van huwelijken bij Stichting As-Soennah. Wij verzoeken iedereen om zich te houden aan de vermelde regels om een soepel en respectvol verloop van de huwelijksafsluiting te waarborgen.