Vraag:
Wat is de regelgeving over voedselbereiding gedurende een periode van rouw? En wat is de regelgeving voor leden van een huishouden over het nuttigen van voedsel dat naar hen is gebracht?
Antwoord:
Alle lof zij Allah.
Het is beter voor buren en familieleden om voedsel in eigen huis te bereiden en dit mee te nemen naar het gezin van de overledene. Het is namelijk overgeleverd dat toen de Profeet (vrede zij met hem) hoorde dat zijn neef Djacfar ibnoe abie Taalib (moge Allah tevreden met hem zijn) was omgekomen tijdens de slag van Moe'tah, hij opdracht gaf aan zijn vrouwen om voedsel te bereiden voor de familie van Djacfar en zei daarbij: "Wat hun nu overkomt, houdt ze bezig."
Het is voor de familie niet toegestaan om voor de gasten eten te bereiden omwille van de overledene. Dit is namelijk een daad uit al-Djaahiliyyah (het pre-islamitische tijdperk). Of dit nu wordt gedaan op de dag van het overlijden, de vierde of tiende dag, of in het nieuwe jaar. Dit alles is niet toegestaan, omdat er is overgeleverd dat de metgezel Djarier ibnoe cAbdillaah al-Badjalie heeft gezegd: "Wij beschouwden de bijenkomsten na de begrafenis van de dode en het bereiden van het eten voor de bezoekers in de tijd van de Profeet als klaagzang."
Er is echter niets op tegen als de familie van de overledene ten tijde van de rouwperiode gasten ontvangt en eten voor hen bereid omwille van de gastvrijheid. Ook kan het geen kwaad als het huishouden van de overledene gasten wil uitnodigen om het voedsel dat zij hebben gekregen met hen te delen.
En Allah is de Bron van alle kracht.
Sheikh cAbdoel-cAziez ibn cAbdillaah ibn Baaz (Madjmoec ul-Fataawa wa Maqaalaat Moetanawwicah lis-Samaahah, boekdeel 9, blz. 325)