Vraag:
Is het een innovatie om specifiek drie dagen te besteden aan het condoleren van de nabestaanden? En is er sprake van condoleren bij jonge kinderen, oudere vrouwen en zieke mensen waarvan men niet verwacht dat er voorspraak zal zijn na hun dood?
Antwoord:
Het condoleren is een Soennah, aangezien het de nabestaanden kracht geeft en een smeekbede bevat met iets wat beter is voor hen. Er is geen verschil tussen iemand die op een jonge of oude leeftijd is komen te overlijden. En daarnaast bestaat er geen specifieke uitdrukking die men moet gebruiken bij het condoleren van de nabestaanden. In plaats daarvan dient een moslims zijn broeder te condoleren met een passende uitdrukking die geschikt lijkt op dat moment. Men kan bijvoorbeeld zeggen: “Moge Allah jouw verdriet vergemakkelijken en de overledene vergeven.”
Dat is wat er gezegd kan worden als de overledene een moslim was. Als de overledene een ongelovige was, dan mag men geen smeekbede voor hem verrichten. Men troost dus alleen zijn islamitische nabestaanden met de bovenstaande woorden. Hier is geen specifieke tijd voor, noch een specifiek aantal dagen.
Het is wettelijk toegestaan om te condoleren vanaf het moment van het overlijden, vóór het dodengebed of erna en vóór de begrafenis of erna. Het beste is om dit zo snel mogelijk na het overlijden te doen, omdat het verdriet dan nog sterk is. Het is echter ook toegestaan om dit na drie dagen te doen, aangezien er geen bewijs is dat het condoleren zich slechts beperkt tot de eerste drie dagen.
Sheikh cAbdoel-cAziez ibn Baaz (Fataawa al-Mar’ah)