Lootjes trekken met al-ʿIed

16895

Vraag:

Tijdens de dag van al-ʿIed heeft de vrouw een bepaalde gewoonte, namelijk dat zij met haar zussen en andere naaste familieleden een verpakt cadeau meenemen waarvan niemand weet wat de inhoud is. Vervolgens wordt er een lootje getrokken en op basis hiervan ontvangt eenieder haar cadeau. Is dit een vorm van kansspel?

Antwoord:

  1. Ieder persoon brengt een cadeau mee, en al deze cadeaus hebben dezelfde prijswaarde. Een voorbeeld hiervan is dat er gezegd wordt: “Alle aanwezigen dienen een cadeau mee te nemen ter waarde van 100 riyal.” Om enige afwisseling en vermaak te creëren wordt er een lootje getrokken waarna iedereen haar cadeau ontvangt; hier is niets op tegen. Uiteindelijk heeft iedereen namelijk 100 Riyal uitgegeven en een cadeau ontvangen ter waarde van 100 Riyal. Deze vorm is toegestaan.
  2. De prijzen van deze cadeaus verschillen van elkaar; in dat geval is het niet toegestaan, zelfs wanneer ieder persoon een cadeau ontvangt. Op deze wijze verkeert men namelijk tussen ‘winnen en verliezen’[1], en dit wordt geschaard onder het principe van kansspel.
  3. Er worden cadeaus meegenomen waarna er vervolgens een lootje wordt getrokken voor de winnaar (van al deze cadeaus). Ook dit is niet toegestaan en een vorm van kansspel. Want uiteindelijk neemt iedereen deel aan deze verloting met de kans dat je zowel kunt winnen als verliezen. Dit heeft veel weg van de hedendaagse loterijen.

Gedurende de dag van al-ʿIed worden dit soort vragen veelvuldig gesteld, en dit zijn de verschillende vormen. Samengevat is de eerste vorm toegestaan en is de tweede en derde verboden.

Vraag:

Wat nou als er een heel klein prijsverschil is, zoals 5 of 10 Riyal?

Antwoord:

Zolang de prijzen (van deze cadeaus) niet gelijk zijn, valt dit onder kansspel. Want degene die hieraan meedoet zal ofwel winnen ofwel verliezen. En dit is exact het concept van een loterij, wat religieus verboden is.

Sheikh Saʿd al-Khathlaan

[1] Dat wil zeggen dat men ofwel een cadeau ontvangt dat duurder is dan de zijne en daarmee in principe heeft ‘gewonnen’, of dat hij een cadeau ontvangt dat goedkoper is dat zijn cadeau en daarmee dus heeft ‘verloren’.